Herrenhäuser Gärten

Betterbuxus® in Herrenhaus Gärten in Duitsland.

De tuinen van Herrenhausen (Herrenhäuser Gärten) in het Duitse Hannover bestonden oorspronkelijk uit vier tuinen waarvan de  centraal gelegen Große Garten   één van de belangrijkste baroktuinen van Europa is. De oorsprong van deze tuin start in 1638 toen Hertog Georg von Calenberg begon met de aanleg van deze tuin en bijbehorende gebouwen. Zijn zoon zette de werken voort en liet een kasteel met bijbehorende lusttuin aanleggen.

In 1692 werd de tuin na verschillende aanvullingen ingehuldigd door  Ernst August, keurvorst van Brunswijk-Lüneburg.  Met zijn 200 ha oppervlakte was de tuin in 1710 ongeveer even groot als de binnenstad van Hannover waar 10.000 mensen woonden. Keurvorstin Sophia van de Palts, die haar jeugd in Nederland doorbracht liet de tuin in de stijl van de Nederlandse barok herinrichten.

Van 1819 tot 1821 werden kasteel en oranjerie gerenoveerd. De tuin geraakte in de vergetelheid, omdat de toenmalige eigenaars in Londen resideerden en zich van hun Hannoverse tuin niets meer aantrokken. Zo ontsnapte de Große Garten aan de toenmalige algemene trend om barokke tuinen om te vormen in landschapstuinen. Na een korte periode als koninklijke residentie van George V van Hannover had het domein, door de annexatie in 1866 van Hannover bij Pruisen, geen maatschappelijke betekenis meer en werd het verder verwaarloosd.

De stad Hannover kocht het domein aan in 1936 en liet verschillende aanpassingen uitvoeren. Zo werden er acht bijzondere tuinen aangelegd, waaronder een achthoekige doolhof (Irrgarten), op basis van een 17e-eeuws plan. Bij een luchtaanval in 1943 werd het kasteel vernietigd en het zou tot 2011 duren vooraleer dit op dezelfde plaats werd heropgebouwd. Bijzonder is de herinrichting met spiegelmozaïeken van de Grotte, uitgevoerd in 2003 door medewerkers van Niki de Saint Phalle.

Vandaag is Herrenhäuser Gärten één van de mooiste, historische tuinen van Europa en trekt jaarlijks vele honderduizenden bezoekers die genieten van de imposante tuin in de stijl van weleer.

De huidige Buxusbroderie bestaat grotendeels uit Buxus sempervirens ‘Blauer Heinz’ en is dringend aan vervanging toe. We werden in 2019 gecontacteerd door onze  Duitse verdeler Baumschulen Bruns. Na een plaatsbezoek werd geopteerd om een test uit te voeren met 3 lage rassen uit ons Betterbuxus® assortiment: ‘Renaissance’, ‘Heritage’ en ‘Babylon Beauty’ die in april 2020 werden aangeplant. Deze drie soorten worden uitvoerig getest op hun groeikracht en snoeimogelijkheden vooraleer er een definitieve keuze wordt gemaakt voor verdere vervanging.

Update: maart 2022:

Er werden al verschillende partijen vervangen door onze Betterbuxushybriden maar een definitieve keuze is nog niet gemaakt om het grootste gedeelte te vervangen. Elk van de nieuwe hybriden heeft zijn eigenschappen en verdere testen zijn nodig wat het best past in deze tuin.

Betterbuxus® hybriden zijn resistente rassen ontwikkeld in het veredelingsprogramma van Herplant BV en zijn resistent tegen Calonectria(Cylindrocladium).

Meer info op www.betterbuxus.com en www.hannover.de/Herrenhausen