Paleistuin Het Loo

Betterbuxus in de koningstuin van Paleis Het Loo.

De tuinen van Paleis Het Loo zijn in de 17e eeuw aangelegd als barokke tuin in opdracht van Koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Koningin Mary II, de grondleggers en eerste bewoners van Paleis Het Loo. Deze Hollandse baroktuin, symmetrisch met veel parterres, indrukwekkende fonteinen en historische beplanting moest Willem en Mary status en aanzien geven en had als doel om de bezoekers te imponeren.

Begin 19e eeuw werden de baroktuinen afgedekt met zand en hierop werd – naar de nieuwe tuinmode – een park in landschapsstijl aangelegd, met kronkelende paden, bosjes, struiken en veel soorten bomen. Het contrast met de 17e-eeuwse paleistuinen kon niet groter zijn. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd de tuin teruggebracht naar de oorspronkelijke barokke stijl.

Als gevolg van incidentele wateroverlast en de oprukkende schimmelziekte in de buxushagen werd na een grondige renovatie in 2012 de Buxus vervangen door  Ilex crenata, ook wel Japanse hulst genoemd. De verzorging van deze Ilex-hagen vraagt echter meer aandacht dan verwacht en na uitgebreide gesprekken met tuinadviseur Willem Zieleman en conservator tuinen Renske Ek, beiden werkzaam bij paleis Het Loo, viel de aandacht op ons veredelingsprogramma van resistente Buxus tegen schimmelziektes. Na bezoeken aan onze kwekerij en de testlocatie van onze Betterbuxus soorten werd besloten om drie lage rassen uit ons gamma uitgebreid te testen in de Koningstuin.

Historisch gezien was de buxusplant echter de meest aangewezen plant in deze klassieke baroktuin. Bovendien kan Buxus door zijn groot aanpassingsvermogen op vrijwel alle grondsoorten groeien. Begin 2020 werd dan ook gestart met de grondwerken, gevolgd door de aanplanting in de Koningstuin met deze drie rassen uit ons Betterbuxus® sortiment: ‘Renaissance’, ‘Heritage’ en ‘Babylon Beauty’. Ze zijn vakkundig aangeplant door het tuinteam van Paleis Het Loo en in de mooie, sierlijke barokpatronen verwerkt.

Ze worden uitgebreid getest op hun groeikracht en snoeimogelijkheden. Deze rassen zijn ook aangeplant in Chateau de Villandry in Frankrijk en in Herrenhausen Garten in Duitsland waar ze ook uitgebreid getest worden in andere grondsoorten.

We zijn verheugd dat we kunnen meewerken om het historisch karakter van deze prachtige baroktuin terug in ere te herstellen.

Update: maart 2022

Ondertussen staan de planten 2 jaar in de Koningstuin en voldoen ze ruimschoots aan de verwachtingen die het tuinteam heeft vooropgesteld. Er zijn uiteraard verschillen tussen de 3 aangeplante hybriden. Zowel Betterbuxus® Renaissance als Babylon Beauty lijken het meest geschikt voor de lage haagjes.

Er zijn plannen om ook de Koninginnentuin in de herfst aan te planten met Betterbuxus®.

Betterbuxus® hybriden zijn resistente rassen ontwikkeld in het verdelingsprogramma van Herplant BVBA en zijn resistent tegen Calonectria(Cylindrocladium).

Meer info op www.betterbuxus.com en www.paleishetloo.nl